Bruisende ambitie bij de start-up die de brouwerijsector CO2-neutraal wil maken en 700.000 euro ophaalde

Antwerpen, 23 november 2022 - Sinds de oprichting enkele maanden geleden is het alleen maar hard gegaan voor DuurzaamBrouwen, de campagne van ClimateCamp die brouwers en hun leveranciers aanmoedigt om via het platform hun CO2-voetafdruk in kaart te brengen. Er werd een derde co-founder aan boord gehaald, met Primus Haacht en Trappisten Westmalle strikte het platform enkele klinkende namen én de start-up haalde 700.000 euro op in een pre-seed campagne. “Ondanks de stijgende energie- en grondstofprijzen blijven grote brouwerijen in duurzaamheid investeren, omdat ze beseffen dat ze investeren in de toekomst.”

Via het open softwareplatform ClimateCamp van founders Stijn Gysemans, Laurent Moyersoen en Ruben Pelckmans kunnen duurzaamheidsmanagers hun CO2-uitstoot berekenen en op basis van de resultaten actie ondernemen. Met de campagne DuurzaamBrouwen focussen ze in de eerste plaats op de sector van bierbrouwers en hun leveranciers, om die als springplank naar de volledige voedingssector te gebruiken. En dat lukt aardig, want vandaag wordt via het platform al vijftien procent van het bier dat in België wordt gebrouwen de CO2 product footprint berekend. Om die groei te versnellen, haalde de start-up nu in een pre-seed ronde 700.000 euro kapitaal op.

Vier uiteenlopende investeerders

“We mogen zeggen dat het hard gaat, maar we zijn klaar voor nog meer”, steekt co-founder Stijn Gysemans van wal. “Vandaag zijn we echter vooral bijzonder fier op die 700.000 euro. Zeker omdat we eigenlijk niet zo hoog hadden gemikt. Het kapitaal komt bovendien van maar liefst vier fondsen die in ClimateCamp zijn gestapt, die overtuigd waren van onze double down-aanpak met DuurzaamBrouwen: én de brouwerijsector bereiken én de supply chain ervan in kaart brengen.”

Stijn Gysemans, Co-founder & CEO ClimateCamp
Stijn Gysemans, Co-founder & CEO ClimateCamp

“Concreet gaat het om vier uiteenlopende investeerders: er is de Belgische investeringsmaatschappij LeanSquare, maar ook DDM Company dat wetenschappelijke meerwaarde biedt. Vervolgens Ventures by Delaware, een business and IT consultancy provider actief in onder meer de food & beverage-sector, en ten slotte impactinvesteerder Airborn. We zijn heel gericht op zoek gegaan naar matchende investeerders, die ons vanuit hun specifieke invalshoek zouden kunnen ondersteunen en de juiste richting uitsturen.”

Organisch groeien in Europa

Het kapitaal zal vooral gebruikt worden om het core platform verder te ontwikkelen. “Als we willen schalen, moet we leveranciers een heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk platform kunnen aanbieden”, antwoordt co-founder Laurent Moyersoen. “Zeker als we dat percentage van vijftien procent van alle in België gebrouwen bier verder omhoog willen krijgen. Wat ook inhoudt dat we de tiental echt grote brouwerijen van het land aan tafel moeten krijgen – iets waar de komende maanden zwaar gaan op inzetten.”

Laurent Moyersoen, Co-founder & CCO ClimateCamp
Laurent Moyersoen, Co-founder & CCO ClimateCamp

“Voor uitgenodigde leveranciers op het platform maken we gepersonaliseerde landingspagina’s, waarop die gemakkelijk hun emissiegegevens kwijt kunnen. Op termijn zullen we zo ook voedingsbedrijven buiten de brouwerijwereld bereiken, want die worden natuurlijk ook door die leveranciers bediend. Maar nu willen we als start-up vooral hyperfocussen op één sector en daarbinnen de komende maanden een echte sprint te trekken, om vervolgens meer generiek te worden en de hele food & beverage-sector te betrekken. We krijgen nu trouwens al veel vragen uit die andere marktsegmenten.”

Ambitieus en agressief

“Daarnaast willen we wat go-to-market betreft ook al naar de volgende fase – die van internationalisering – kijken”, vult Stijn Gysemans aan. “Logisch, want de leveranciers die nu al op ons platform zitten, leveren ook aan brouwerijen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Die kunnen we dus echt als leads inzetten om organisch te groeien in Europa. Organisch maar exponentieel, want binnen de twaalf maanden willen we 1500 collaborators op ons platform die actief hun gegevens uitwisselen. Hiervan hebben we er vandaag vijftig op het punt staan te onboarden op het platform.”

“Dat is ambitieus en zelfs agressief, maar het is onze lijn in het zand. Omdat we er heilig van overtuigd zijn dat we het klimaatprobleem niet alleen kunnen oplossen, en dat we alleen een versneld effect zullen bereiken door bedrijven, businesspartners en leveranciers te laten samenwerken. Hoe meer gegevens op ons platform uitgewisseld worden, hoe meer waarde voor onze gebruikers en hoe interessanter voor nieuwe bedrijven om in te stappen. ‘Ik reduceer, dus jij reduceert’: dat effect en die mindset willen we genereren. Dat is trouwens nu al bezig, ook omdat klanten steeds vaker aan bedrijven vragen hoe het met hun inspanningen op vlak van CO2-reductie staat.”

“Bedrijven zullen aan heel wat nieuwe duurzaamheidsvoorwaarden moeten voldoen waar wij met DuurzaamBrouwen perfect in kunnen ondersteunen”

“Ten derde komt er, over Europa gesproken, ook heel wat crazy Duurzaamheidswetgeving op ons af zoals CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), een EU-wetgeving die vanaf januari 2024 in voegen treedt. Crazy in de positieve zin, want bedrijven zullen aan heel wat nieuwe duurzaamheidsvoorwaarden moeten voldoen, zoals verplichte rapportage, waar wij met DuurzaamBrouwen perfect in kunnen ondersteunen. Ons platform zal in Europa een heel sterke rol kunnen spelen in de noodzaak bij bedrijven om gegevens rond verduurzaming uit te wisselen en hun eigen duurzaamheidsdoelen te behalen.”

Ruben Pelckmans, Co-founder & ​
Head of Customer Success & Product ClimateCamp
Ruben Pelckmans, Co-founder & ​
Head of Customer Success & Product ClimateCamp

Craft brewers

In een eerder gesprek met Bloovi gaven de co-founders aan dat ze nog niet de grote jongens wisten te bereiken, wel de kleinere brouwerijen van speciaalbieren die tussen de 30.000 en 60.000 hectoliter per jaar produceren. Maar nu horen we opeens namen als Primus Haacht en Trappisten Westmalle passeren. “Dat komt vooral door de energiecrisis en de stijgende grondstofprijzen”, aldus Laurent Moyersoen.

“Hierdoor is vooral voor kleinere brouwerijen ofte craft brewers duurzaamheid noodgedwongen wat minder prioritair geworden, omdat ze als gevolg van de crisis vaak in overlevingsmodus zitten. Het zijn daarentegen de grotere brouwerijen die blijven schakelen, ondanks de stijgende energie- en grondstofprijzen. Omdat ze beseffen dat investeren in duurzaamheid investeren in de toekomst is. En met een platform als het onze hebben ze dé tool in handen om dat op een tijdsefficiënte manier te doen. Meteen ook de reden waarom we, zoals gezegd, de komende maanden vooral op die grote brouwerijen gaan focussen.”

“Overigens, zodra die craft brewers weer wat zuurstof krijgen, zullen ze zeker opnieuw investeren in duurzaamheid. Net omdat het hen minder onafhankelijk zal maken van een volgende crisis die draait rond gas- en elektriciteitsprijzen – en die crisis zal er hoe dan ook komen. Er zijn trouwens op ons platform nog altijd craft brewers actief, vooral dan diegene die in het verleden al duurzaamheidsinvesteringen hebben gedaan – bijvoorbeeld in zonnepanelen of warmterecuperatie – en de huidige crisis bijgevolg minder hard voelen. Zij plukken met andere woorden vandaag de vruchten van hun inspanningen in het verleden.”

Volgende seed ronde

Aan het enthousiasme en de gretigheid van de co-founders te horen zal de 700.000 euro kapitaal goed worden besteed, maar daar stoppen de ambities niet. “Er is bij banken, financiers en investeringsfondsen in Europa en de VS nog enorm veel kapitaal beschikbaar om de transitie naar een koolstof neutrale economie mogelijk te maken”, vertelt Stijn Gysemans.

Het percentage investeringen van VC’s in climate tech gaat ook jaar per jaar omhoog – vandaag staat dat op 17 à 18 procent, maar dat moet nog veel meer worden, omdat er veel oplossingen nodig zijn. Zoals ons platform. Daarom bereiden wij nu al een volgende en grote seed ronde voor, waarbij we mikken op vier miljoen euro, zodat we volop kunnen profiteren van het momentum rond duurzame transformatie.”

ClimateCamp werd opgericht in de schoot van accelerator Start it @KBC, het grootste start-up netwerk van België.


Stijn Gysemans

Stijn Gysemans

Co-founder & CEO, ClimateCamp.io

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Neem contact op met

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com