E-bike producent ÅSKA BIKE haalt 1,3 miljoen euro op om speed pedelec productie in België te verankeren

Leuven, 17 maart 2022 – ÅSKA BIKE haalt bij een eerste kapitaalronde 1,3 miljoen euro op. De start-up produceert duurzame top-end speed pedelecs, gebaseerd op een volledig Europese supply chain. ÅSKA zet in op een unieke rij-ervaring, waar avontuur, veiligheid en snelheid hand in hand gaan. Geldschieters zijn Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) samen met Bob Verbeeck (Golazo), Steven Buyse (CVC Capital Partners), Xavier Dewulf (G&V Energy Group), Stefan Tournoy (Veepee) en Mark De Smedt (Plan International). Met deze kapitaalsverhoging kan het bedrijf zijn ambitieuze groeidoelstellingen realiseren. ÅSKA BIKE wordt begeleid door accelerator Start it @KBC, het grootste start-up netwerk van België.

Volgens het mobiliteitsrapport van Jobat pendelt een werknemer gemiddeld 23 kilometer naar het werk en doet er ongeveer 41 minuten over, goed voor een gemiddelde snelheid van 36 km/u (in Antwerpen zelfs maar 32 km/u). Momenteel wordt 67% van dat werktraject met de wagen gedaan. Aangezien voor ritten tot 30 kilometer de speed pedelec een minstens even snel alternatief vormt, is elke automobilist een potentiële fietser.

Bovendien lijkt het thuiswerken de werknemer ook te doen nadenken over de e-bike als goedkoper alternatief voor de wagen die door het thuiswerken grotendeels stil staat, zeker bij gezinnen met twee wagens. ​ 

ÅSKA wil met haar lokaal geproduceerde pedelecs inspelen op die trend en een volwaardig en comfortabel alternatief bieden voor de (elektrische) wagens. Aangezien elektrische wagens het fileprobleem niet oplossen en 10 tot 20 keer meer energie verbruiken per kilometer dan een elektrische fiets, zijn speed pedelecs één van de weinige échte alternatieven voor auto’s voor afstanden tot 30 kilometer. Ook ten opzichte van het openbaar vervoer is de speed pedelec energiezuiniger: het aantal watt per persoon per kilometer is op een speed pedelec vele malen minder dan wanneer je de trein zou nemen.

“Wij willen van pendelen het beste deel van je dag maken. De shift in mobiliteit biedt opportuniteiten om van woon-werkverplaatsingen een veel betere ervaring te maken dan wat ze nu is. Dat is exact wat we realiseren met ÅSKA BIKE. Iedereen die de fiets getest heeft, komt terug met een brede grijns die we intussen de ‘ÅSKA grin’ zijn gaan noemen. Dat we dit kunnen realiseren op basis van onze eigen technologie en een Europese waardeketen maakt ons bijzonder trots”, klinkt het bij Filip Dehing, de CEO van ÅSKA.
Filip Dehing, CEO ÅSKA BIKE
Filip Dehing, CEO ÅSKA BIKE

Technologie en duurzaamheid hand in hand

ÅSKA BIKE vertrekt vanuit een uitgekiende geometrie, en vult dit aan met top-end componenten, een verende voor- en achtervork, 29” wielen met brede banden en een uiterst onderhoudsarme, maar krachtige aandrijving. Deze rigoureuze keuzes voor kwaliteit en het consequente ontwerp zorgen voor een ongezien avontuurlijke rijervaring, waar plezier, veiligheid en snelheid hand in hand gaan. ÅSKA biedt zo een fiets aan die met haar bijzondere wegligging de slechte Belgische fietspaden doet vergeten. 

Daarnaast kiest de producent resoluut voor uitsluitend Belgische en Europese onderdelen, zowel uit duurzaamheids- als kwaliteitsoverwegingen. Hiermee gaat ÅSKA voor een radicale verandering in de productie van fietsen. ÅSKA stapt af van het klassieke buizenframe en zet in op een gepatenteerd concept in framebouw met lokale productie om aan de hoge kwaliteitsnormen te voldoen.

“Een product dat een nieuwe standaard zet in de markt van speed pedelecs in combinatie met een verregaande focus op een duurzaam Belgisch productieproces, sterkte ons geloof in dit project”, klinkt het in een gezamenlijk statement van de nieuwe aandeelhouders.

Team voor de toekomst

ÅSKA BIKE heeft net 1,3 miljoen euro opgehaald. Dat kapitaal moet het bedrijf in staat stellen om snel door te groeien tot een volwaardige Europese speler binnen de markt van high-end high speed e-bikes. In mei komen de eerste ÅSKA fietsen op de markt in België. Daarnaast richt de startup ook zijn pijlen op andere Europese markten. Om die groei te ondersteunen werft ÅSKA BIKES volop nieuw talent aan.

“ÅSKA verenigt hoogtechnologie met een duurzame visie, om zo mee de transitie naar een duurzame mobiliteit te bewerkstelligen. Vanuit PMV investeren wij maar al te graag in dergelijke schoolvoorbeelden van duurzame innnovatie. Het ultieme doel moet zijn: meer werknemers op de fiets voor het woonwerkverkeer en zo het fileprobleem doen dalen. We geloven dat ÅSKA daarvoor een overtuigend product aanbiedt”, aldus Roald Borré, Groepsmanager Equity Investments bij PMV.

Voor de verkoop van haar fietsen rekent ÅSKA BIKE op een netwerk van kwalitatieve fietswinkels. Fietsen zijn al te koop en worden vanaf mei uitgeleverd.


Over ÅSKA
ÅSKA BIKE werd enkele jaren geleden opgericht door fervente fietsers en ingenieurs met een passie voor e-mobility. We passen onze jarenlange ervaring uit de auto-industrie, machinebouw en productontwikkeling toe op e-bikes en komen zo tot een innovatieve e-bike die comfort en avontuur combineert. Bij ÅSKA geloven we dat de speedpedelec het perfecte, duurzame alternatief is voor de auto en bovendien een veel betere beleving biedt. ÅSKA wordt uitgesproken als /oska/ en betekent donder in het Zweeds. Het Belgische merk koos voor deze naam om z’n liefde voor het buitenleven, de honger naar avontuur en z’n aandacht voor groene innovatie te benadrukken.

Over PMV
PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft. PMV financiert beloftevolle bedrijven van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat aan alle ondernemers met een goed businessplan en een sterk managementteam door middel van kapitaal, leningen en waarborgen. Daarnaast realiseren zij met en voor de overheid, in samenwerking met diverse partners, projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. PMV beschikt over een portfolio met 1,4 miljard euro in beheer.


Dealers

 • Fietsen De Geus (3)
 • Fietsen Wildiers (9)
 • CycloM e-bike store (2)
 • Fietsen Chamizo (1)
 • Fietsen Breuls (1)
 • Copman&Co (5)
 • Tegen eind maart komen hier nog 15 winkels bij

Technische specificaties

ÅSKA BIKE is de s-pedelec met de power en wegligging om comfortabel 45km/u te rijden op elk terrein, 

De fiets is bij uitstek gebouwd voor de avontuurlijke pendelaars.

Al te vaak is een elektrische fiets gebaseerd op een klassieke fiets, waar een elektrische motor en een batterij aan toegevoegd wordt. ÅSKA BIKE vertrekt echter vanuit de échte designvereisten van een s-pedelec: controle, veiligheid, comfort, lange levensduur en een tijdloos ontwerp. 

ÅSKA BIKE vertrekt vanuit uitgekiende geometrie, en vult dit aan met top-end componenten, een verende voor- en achtervork, 29”wielen met brede banden en een uiterst onderhoudsarme, maar krachtige aandrijving. Deze rigoureuze keuzes voor kwaliteit en het consequente ontwerp zorgen voor een ongezien avontuurlijke rijervaring.

Veiligheid is bij ÅSKA BIKE vooral gerelateerd aan controle en maximale grip, op elk oppervlak en in alle omstandigheden. Vandaar ook de keuze voor grote wielen, brede banden, full-suspension, krachtige kwalitatieve remmen en bijzonder herkenbare verlichting.

 • Belgisch frame gemaakt uit Aluminium
 • Voor-en achtervering
 • Krachtige 1200W achterwielmotor
 • Eigen ontwikkelde batterij, 950 Wh (actieradius: 50-100km)
 • 29” wielen
 • Pinion versnellingen 
 • Riemaandrijving
 • 300 lux verlichting

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Neem contact op met

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com