Meer dan de helft van de Belgische start-up founders heeft slaapproblemen

Start it @KBC en Mensura zetten na onderzoek extra stappen om mentaal en fysiek welzijn bij ondernemers te versterken

Brussel, 25 augustus 2020 - Een kwart van de start-up founders in België heeft na een werkdag geen energie meer over, en één op de vijf heeft zelfs meerdere keren per maand last van hartkloppingen of pijn op de borst. De coronacrisis zorgt bovendien voor extra stress. Dat blijkt uit een onderzoek naar het welbevinden van startende ondernemers door Start it @KBC en Mensura. De accelerator en de gezondheidsspecialist nemen samen maatregelen om het mentale welzijn van start-up founders te versterken.

Eerst het goede nieuws: start-up founders scoren bijzonder hoog op jobtevredenheid. Van de tachtig oprichters die deelnamen aan de survey van Start it @KBC en Mensura vindt de grote meerderheid (86 procent) het runnen van een start-up leuk en boeiend. De betrokkenheid en de motivatie liggen groter dan bij de algemene populatie, de founders hebben een meer positieve kijk op hun werk.

Daar staat wel tegenover dat ze meer emotionele klachten rapporteren. De workload, de tijdsdruk, de complexiteit en de onzekerheid die bij een start-up komen kijken, wegen op veel founders.

● ​ Meer dan de helft heeft minstens enkele keren per maand moeilijkheden om te slapen
● ​ 25 procent heeft na een werkdag geen energie meer over om nog iets anders te doen
● ​ 17 procent begint al vermoeid aan de werkdag
● ​ 7 procent heeft geregeld last van hartkloppingen of pijn op de borst
● ​ 30 procent van maag- of darmproblemen
● ​ 30 procent worstelt met concentratieproblemen ​

Een kwart van de founders geeft aan dat hun fysieke en/of mentale klachten zijn toegenomen door de coronacrisis.

Uitdaging nr. 1 voor start-up community

“We zien bij de founders van start-ups een enorme motivatie, drive en veerkracht. Maar daar schuilt meteen ook het gevaar”, zegt Julie Daenen, preventiedeskundige bij Mensura. “Die gedrevenheid kan er, samen met veel stress en onzekerheid, voor zorgen dat de founders over hun grenzen gaan. Zeker in deze tijden van Covid-19.”

Julie Daenen, preventiedeskundige Mensura
Julie Daenen, preventiedeskundige Mensura

“Het hoge stressniveau bij founders is misschien wel de grootste uitdaging voor onze start-up community”, bevestigt Lode Uytterschaut, founder en CEO van Start it @KBC. “Start-ups werken keihard aan nieuwe innovaties, vaak zonder een vast inkomen en zonder dat ze weten of de markt hun innovatie zal omarmen: dat zorgt onvermijdelijk voor stress en druk. Wij willen een omgeving creëren waar start-ups niet alleen focussen op groei en grote mijlpalen, maar ook op tijd gas terugnemen. Een omgeving waar ze op tijd op de nodige hulp en ondersteuning kunnen rekenen.”

Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC ​
(photo credits: Wim Kempenaers)
Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC ​
(photo credits: Wim Kempenaers)

Wellbeing academy en persoonlijk (anti-) stressrapport

Start it @KBC
riep vorig jaar al een mental wellbeing academy in het leven. Founders krijgen gratis slaapcursussen en sport- en meditatiesessies. In workshops en persoonlijke gesprekken delen ze ook ervaringen en oplossingen om de gelijkaardige uitdagingen waar ze op botsen te overwinnen. Mensura bezorgt alle founders nu ook een persoonlijk rapport met praktische tips op maat om hun mentaal en fysiek welzijn te versterken.

“Het is vooral belangrijk dat de start-up founders na een stresspiek ook heel bewust ontspanning inlassen”, benadrukt Julie Daenen. “Met de juiste afwisseling zorg je ervoor dat stress niet problematisch wordt, maar juist helpt om productief te werken. Uit de bevraging en de workshop blijkt dat de start-up founders zich bewust zijn van de stresserende omstandigheden en de effecten hiervan. Dat is al een cruciale eerste stap.”

Start-ups die deel willen uitmaken van de Start it @KBC community, kunnen hun dossier tot 21 september indienen via https://grow.startit.be/applynow.

Infographic Wellbeing Barometer - Start it @KBC & Mensura
Infographic Wellbeing Barometer - Start it @KBC & Mensura

Start-up testimonialsOver Mensura

Mensura inspireert en begeleidt werkgevers om samen een positieve en meetbare impact te hebben op het welzijn van organisaties en medewerkers. Als specialist op het vlak van preventie, veiligheid en gezondheid reikt Mensura advies, oplossingen en diensten aan op maat van bedrijven. 

Mensura helpt vermijdbaar verzuim tot een minimum te herleiden en werknemers gezond en veerkrachtig aan het werk te houden. Dat gebeurt via een methodologie met specifieke en meetbare doelstellingen waarbij een nauwe samenwerking met werkgevers én werknemers centraal staat.

Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk telt meer dan 56.000 klanten, van kmo’s tot grote organisaties. Als de grootste Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk in België zet Mensura in op nabijheid. Met 102 vaste onderzoekscentra en 27 mobiele centra verzekert ze een regionale aanwezigheid in het hele land.


Extra beelden

Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC ​
(photo credits: Wim Kempenaers)
Lode Uytterschaut, founder & CEO Start it @KBC ​
(photo credits: Wim Kempenaers)
Start it @KBC workshop
Start it @KBC workshop

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Neem contact op met

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com