Thuis testen op SOA’s met Belgische start-up abel.care

Brussel, 13 november 2019 - Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) neemt jaar na jaar toe. Toch blijft de drempel om zich te laten testen voor veel mensen hoog, omdat ze zich schamen, het proces via een doktersbezoek te omslachtig vinden of de risico’s onvoldoende kennen. Daarom lanceert start-up abel.care een online platform, waar mensen in alle discretie een SOA-test bestellen, zélf hun staal afnemen en de laboresultaten digitaal bekijken. “We willen ook de mensen bereiken die zich anders niet op SOA’s laten testen”, zegt juriste en co-founder Ella Ameye.

Op www.abel.care kan je vanaf vandaag een SOA-test bestellen. Je krijgt dan thuis of in een ophaalpunt een testkit geleverd in een discrete verpakking. Het urine- of vaginaal staal afnemen doe je zelf, aan de hand van de uitgebreide handleiding. Daarna stuur je de - op voorhand gefrankeerde - kit via de post naar het gecertificeerd labo. Na twee dagen kan je in je online profiel op www.abel.care de resultaten bekijken: gemakkelijk, discreet, snel en betrouwbaar.

“Met een testkit van abel.care neem je zelf thuis een staal af, maar het onderzoek gebeurt nog steeds in erkende laboratoria die de hoogste kwaliteitsstandaarden hanteren” benadrukt juriste en co-founder Ella Ameye. “Net zoals wanneer je je bij de dokter laat testen. Alleen neem je de test nu zelf af in plaats van in een dokterskabinet.”

Doktersbehandeling

Meer dan de helft van de Chlamydia-infecties blijft vandaag ongediagnosticeerd. “Met abel.care willen we het percentage van de Belgen dat zich laat testen, opkrikken,” zegt  klinisch biochemicus en co-founder Florencia Anzorena. “Als mensen zich eerst op een gemakkelijke en discrete manier thuis kunnen testen, wordt de stap naar de dokter achteraf kleiner. Velen zijn in eerste instantie beschaamd om hun dokter te vertellen dat ze onbeschermd seks hadden. Ze stellen daarom een SOA-test uit of leven in ontkenning. Wie thuis de test afneemt met een positief resultaat, zal wel geneigd zijn om naar de dokter te gaan voor een behandeling.”

Abel.care is bovendien meer dan een webshop voor tests,” zegt  Ella Ameye. “Alles begint bij preventie. We praten over het belang van veilige seks, we geven informatie over mogelijke symptomen, we leggen uit wat een incubatieperiode is, we geven tips over hoe je met vorige partners kan praten over SOA’s, enzovoort. Hiervoor kunnen we rekenen op tips van SENSOA, het expertisecentrum dat de algemene seksuele gezondheid wil bevorderen en een gediversifieerd testaanbod ondersteunt.”

Groeiambities

Direct-to-consumer lab-testing is nieuw in ons land maar bestaat al langer in het buitenland. Het team van abel.care lanceert haar dienst na overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, de Orde der Artsen en medische juridische experts. Abel.care start met het aanbieden van een Chlamydia en Gonorroe test. “Chlamydia is de meest vastgestelde SOA in België, maar vaak zijn er helemaal geen klachten. Toch kan een besmetting ernstige gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid, daarom is het belangrijk om je te laten testen. Een test voor Chlamydia en Gonorroe kost 49 euro, inclusief verzending en een gemakkelijke en discrete service.”

De start-up wil zo snel mogelijk het testaanbod uitbreiden met andere testen en het platform verder uitbreiden in Europa. Abel.care wordt ondersteund door accelerator Start it @KBC, die hen bijstaat met netwerking en advies. 

Ella Ameye

Co-founder, abel.care

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Contact

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com