Tweelingzussen Fermentista’s lanceren superfood in de vorm van gefermenteerde groenten

Oud-Heverlee, 25 augustus 2022 -  De tweelingzussen Marta en Joanna Klejman lanceren met hun bedrijf Klejman2 superfood in de vorm van gefermenteerde groenten, zoals zuurkool en kimchi die het darmmicrobioom optimaliseren, waardoor mensen mentaal weerbaarder worden en hun afweersysteem versterken. De artisanale fermentista’s, klinische diëtistes en gezondheidscoaches, hebben een duidelijke missie: in elke Belgische koelkast naast de pot met mayonaise, een bokaal gefermenteerde groenten zien staan. “Fermenteren zit in ons bloed, of liever in onze voeten. We leerden deze ambachtelijke manier van voeding te bewaren in ons geboortedorp Marianowo in Polen. Liefst 300 witte kolen mochten we elke winter aanstampen met onze kleine voetjes.”

De knoop uit je darmen

In 2016 voelden we ons futloos, neerslachtig en kampten met veel fysieke klachten: van migraines, nek- en rugklachten tot hevige pijn. We kregen een diagnose van fybromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Er moest iets veranderen en we vonden de sleutel tot ons herstel in onze darmen.

“Als voeding je ziek kan maken, dan kan het je ook gezond maken”, zegt de tweeling

Het vraagt een nieuwe mindset en durf om je levensstijl aan te passen, maar dit kan ook een fantastische ontdekking worden. Dit doen we door een combinatie van coaching en levensstijladvies dat gebaseerd is op darmgezondheid. Met gefermenteerde voeding als het ultieme medicijn voor een gelukkig, energiek leven.

“Alle ziektes ontstaan in de darm” - Hippocrates 

Samenstelling van je darmmicrobioom, het aantal en verscheidenheid van de bacteriën die leven in ieders buik is gerelateerd aan de mentale gezondheid, schrijft Prof. Jeroen Raes (VIB/VUB/KU Leuven) in de Nature Microbiology ​ 

Denk ook aan ​verzwakte immuniteit, allergieën en auto-immuunziektes zoals Hashimoto, ziekte van Crohn, Diabetes type 2 maar ook overgewicht. Het darmicrobioom dat uit balans is kan ook een rol spelen bij autismespectrumstoornissen. Uit de meest recente gezondheidsenquête van Sciensano blijkt dat één op drie Belgen zich neerslachtig voelt, en één op tien lijdt aan een depressie. “Er wordt vaak gezegd dat depressie tussen de oren zit, maar dat is niet zo. Depressies ontstaan in je buik. Het zijn bacteriën in de darmen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van gelukshormonen en neurotransmitters. "

Je kan gezonder en gelukkiger worden door je darmbacteriën goed te eten geven. Je kan je geluk letterlijk voeden,” vertelt Marta.

Met slechts één soeplepel zuurkool of kimchi per dag geef je al een boost aan je gezondheid. Dat is wetenschappelijk bewezen. De populatie bacteriën in ons darmmicrobioom wordt steeds kleiner door het eenzijdige en westerse voedingspatroon en omdat we zo hygiënisch leven met antibacteriële middelen.

“Door de heilzame ​ melkzuurbacteriën uit gefermenteerde voeding te introduceren, optimaliseer je je darmmicrobioom. Met één soeplepel van deze superfood krijg je probiotica en prebiotica in één hap binnen.”

Dat is niet te vergelijken met de klassieke choucroute die je in de supermarkt terugvindt. Daar is suiker of azijn aan toegevoegd en is vaak gepasteuriseerd, zo blijf er van het voordeel van levende voeding niets meer over. Levende voeding van Marta en Joanna is niet gepasteuriseerd waardoor de heilzame werking van melkzuurbacteriën verzekerd is.

Klejman2 heeft vandaag drie producten beschikbaar via de webshop. Rode gefermenteerde kool is fris, knapperig en smaakt zurig. De Koreaanse variant, Kimchi, is een pittige mix van elf verschillende groenten en ontstekingsremmende kruiden als kurkuma en gember. ​ Daarnaast biedt Klejman2 in samenwerking met kPNIBelgium, hét kenniscentrum in België voor therapeuten en artsen die zich willen specialiseren in de klinische psychoneuro-immunologie, een ontstekingsremmend kurkuma & gember shot, een krachtig drankje tegen laaggradige ontstekingen. Op termijn wil de startup ook aanwezig zijn in fysieke natuurwinkels. 

“Het verkoopt als zoete broodjes”, zegt Marta

Klejman2 startte met verkoop van gefermenteerde voeding via hun webshop in november 2021 en fermenteert intussen maandelijks 300 kg groenten. Tegen het midden van 2023 ​ wil de startup zijn productie vertienvoudigen en assortiment uitbreiden naar gefermenteerde notenspread. De start-up wordt ondersteund in hun snelle groei door het accelerator programma Start it @KBC.

"We bereiken steeds meer mensen. Op een half jaar tijd hebben we meer dan 300 klanten per maand waarvan 25% terugkerende klanten. Tijdens de boekenvoorstelling ‘Nooit meer moe’ ​ van presentatrice Saartje Vandendriessche heeft Joanna & Marta hun twee top producten laten degusteren. Evy Gruyaert liet weten via onze social media grote fan te zijn.”
Marta en Joanna Klejman, Co-founders van Klejman2
Marta en Joanna Klejman, Co-founders van Klejman2

Fermentista’s Klejman2 willen mensen via hun social media kanalen en podcast reeks Mind Your Gut informeren over de voordelen van gefermenteerde voeding en een gezonde levensstijl. Je kan fermentista’s Marta & Joanna Klejman volgen op hun kanalen @klejman2 of luisteren naar hun podcastreeks Mind your Gut op Spotify en YouTube. ​ Zuurkool en kimchi bestellen kan al vanaf €13 via de webshop. 

Immuniteit versterken met Klejman2

PDF - 4.6 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Start it X

Start it X is het grootste Belgische ecosysteem dat ondernemingen helpt bij innovatie en groei. De community herbergt volgende business units: Start it Accelerate, Start it Academy, Start it Expand, Start it Hubs en Start it Ventures.

Start-ups, scale-ups, intrapreneurs binnen grote bedrijven en corporates die willen innoveren en accelereren kunnen bij Start it X rekenen op een netwerk van ervaren mentoren, ondernemers, tonnen expertise en bewezen methodes. 

De community achter Start it X werd in 2014 opgericht door Lode Uytterschaut. Het ecosysteem is met meer dan 2.000 ondernemers en mentoren actief in België (Gent, Brussel, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Kortrijk en Luik), de Verenigde Staten (New York), Hongarije (Boedapest en Gyor) en Tsjechië (Praag). Start it X is tevens de organisatie achter accelerator Start it @KBC, het grootste startup netwerk in België.

Meer informatie vindt u op www.startit-x.com.

Persdossier Start it X
Persdossier Start it Accelerate

Contact

Sint-Pietersvliet 7, 2000 Antwerpen

+32 3 830 10 37

[email protected]

startitx.com